Smaczne i proste ciasto na długi weekend

dyskusja 23 komentarze

Długi weekend trwa w najlepsze, więc korzystając z wolnego czasu, postanowiłam upiec dla mojej rodzinki coś pysznego. Przepis znalazłam w książce „W Paryżu dzieci nie grymaszą”, którą właśnie czytam. I nie jest to książka kucharska. Recenzję już wkrótce znajdziecie na blogu, ale na przepis nie musicie dłużej czekać.

Ciasto robi się szybko, jest łatwe i mi wyszło, a uwierzcie, daleko mi do Masterchefa. I jest pyszne, czyli ma same zalety. Podobno Francuzi chętnie jedzą je na deser, do pomocy w przygotowaniu angażując nawet małe dzieci.

Macie ochotę? No to lecimy.

„Gâteau au yaourt
(Ciasto jogurtowe)

2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150 g (puste kubeczki posłużą do odmierzenia innych składników)
2 jajka
2 kubeczki cukru (lub jeden, zależnie od tego, jak słodkie ciasto lubimy)
1 łyżeczka wanilii
niepełny kubeczek oleju roślinnego
4 kubeczki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie kwaśna śmietana

Nagrzać piekarnik do 200°C. Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną foremkę do  pieczenia. Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej. W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie, aż się połączą (nie za długo). Można też wsypać 2 kubeczki zamrożonych owoców, kubeczek czekoladowego groszku lub inne ulubione dodatki. Ja dodałam rodzynki. Piec przez 35 minut, następnie nakłuć patyczkiem – jeśli ciasto nadal jest wilgotne, piec jeszcze 5 minut. Ciasto powinno być lekko chrupiące z wierzchu, ale sprężyste w środku. Zostawić do wystygnięcia. Smakuje wybornie podawane z herbatą i kleksem śmietany

Smacznego!

 

Spodobał Ci się ten post? Uważasz, że przyda się Twoim znajomym? Będzie mi bardzo miło, jeśli:
go udostępnisz,
zostawisz komentarz,
dołączysz do mojego fanpage’a, gdzie publikuję ciekawe treści, których nie znajdziesz na blogu,
dołączysz do mnie na Instagramie

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Follow Monika:

Bebetalent.pl nie jest typowym blogiem parentingowym. Powstał z misji znalezienia odpowiedzi na pytanie, jak pomóc dziecku rozwinąć pełnię potencjału i odnaleźć pasję, która poprowadzi je przez życie.

  • Agata Maj Cher

    Bardzo lubię proste przepisy na smaczne potrawy 🙂

  • Danuta Brzezińska

    Przepis prosty, może się skuszę. Wolę gotować, na razie piekę tylko drożdżowiec. czas na zmiany.

  • Szkoda, że takie małe zdjęcia:) Nie wydaje się trudny, ale ja często nie potrafię dobrze upiec ciast, bo w środku nierzadko wychodzą mi zakalce. Albo nie do końca upieczone, albo nawet całkiem płynne… nie wiem czy tego też bym nie zepsuła.

  • Ciasto wygląda bardzo apetycznie, a po przepisie widać, że jest łatwe w wykonaniu.

  • Wielopokoleniowo 3

    Z pewnością wypróbuję!

  • Proste, szybkie i niewiele może się nie udać. Takie przepisy lubię 🙂

  • Ale pysznosci! 😀 Musze w najblizszym czasie sprobowac zrobic takie ciasto jogurtowe 🙂

  • Pingback: Chcesz spokoju w domu i wieczorów dla siebie? Wychowuj dzieci jak paryżanie - Bebe Talent()

  • Uwielbiam takie ciacha. Skorzystam z przepisu 🙂

  • Kamil

    Przepis wyjątkowo prosty 🙂 Nie dziwię się, że angażują do jego robienia nawet dzieci. Myślę, że podołam 😀

  • Jadłam już kiedyś cisto jogurtowe. Było pyszne. W tej chwili trzymam się daleko od piekarnika dopóki nie zejdzie temperatura poniżej 30 stopni 🙂

  • maaalgooos

    Przepis wydaje się bardzo prosty, muszę wypróbować! 🙂

  • Prosty i efektowny przepis, a ilość cukru faktycznie można zmodyfikować. Plus dodać jakieś rodzynki, owoce czy odrobinki czekolady, żeby nie było zbyt nudno 🙂

  • Po składnikach wnoszę, że ciasto jest „mięsiste i ciężkie”. Na pewno użyła bym jednego kubka cukru. Szybko i proste. Może kiedyś spróbuję.

    • Bebe Talent

      O dziwo wyszło bardzo sprężyste i fajne. Następnym razem dodam jakieś owoce.

  • A szukałam właśnie z mamą pomysłu na ciasto na jutro 🙂 Dzięki!

  • Bardzo lubię ciasto jogurtowe, rzeczywiście świetna propozycja na długi weekend podczas spotkań towarzyskich :).

  • Bebe Talent

    Chyba kojarzę. Takie sucharki?

  • Wygląda ciekawie. Ja jestem obecnie na etapie fascynacji kuchnią wegańską i z przyjemnością korzystam z przepisów na ciasta roślinne.

    • Bebe Talent

      Zrobiłam kiedyś ciasteczka, które składały się tylko z dwóch składników – wiórków kokosowych i bananów. Były pyszne.

  • brzmi ciekawie:)

  • Wygląda trochę jak chlebek z oliwkami 🙂

  • Ja mam właśnie w lodówce klasycznego jogurtowca z truskawkami 😉

    Może w tygodniu przetestuję Twoje… ciast nigdy za wiele 😉